Νέα-Εκδηλώσεις

Συνεργασία του Δήμου Μαραθώνος με Πανεπιστήμια

Ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ, Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, γράφει για τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει η τοπική κοινωνία από τη συνεργασία του Δήμου με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Η συνεργασία δημοτικών αρχών με πανεπιστήμια μπορεί να αποτελέσει πηγή δημιουργίας (φοιτητές και καθηγητές συνεργάζονται και παράγουν ιδέες πολύτιμες για τους δήμους), πηγή αλλαγής της όψης ενός δήμου (π.χ αρχιτεκτονική), συγκράτησης των νέων φοιτητών/ταλέντων στον χώρο που κατοικούν, και προσφοράς υπηρεσιών σε ευαίσθητους κοινωνικούς τομείς (π.χ. υγεία). Αν όλα τα παραπάνω επιτευχθούν θα βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των δημοτών και θα συγκρατηθούν οι νέοι άνθρωποι στον τόπο μας. Παρακάτω θα αναφέρω τις λύσεις χωρίζοντάς τες σε λύσεις χαμηλού κόστους (βραχυπρόθεσμες) και λύσεις υψηλού κόστους (μακροπρόθεσμες) έτσι ώστε ο νέος δήμαρχος να έχει την επιλογή των λύσεων ανάλογα με το κόστος της κάθε λύσης.

ΛΥΣΕΙΣ ΧΑΜΗΛΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ

– Δημιουργία γραφείου για προσέλκυση επενδύσεων στον δήμο μας.

– Δημιουργία διαγωνισμού ανάμεσα στους φοιτητές/νέους που θα εστιάζεται στο πως ονειρεύονται την πόλη τους. Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού, όπου είναι εφικτό, θα γίνουν πράξη στο ετήσιο σχεδιασμό του δήμου. Σε αυτό το πλαίσιο, θα οριστεί ένα βραβείο για τους τρεις πρώτους νικητές του διαγωνισμού

– Υποτροφία για χρηματοδότηση ενός ετήσιου πρότζεκτ σε φοιτητές που με τις προτάσεις τους/εργασία τους θα βελτιώνουν έμπρακτα την ποιότητα ζωή της πόλης μας πάνω στους τομείς που θα μας κάνουν ανταγωνιστικούς.

– Οικονομική βοήθεια για νεοφυείς επιχειρήσεις που θα δώσουν νεά δυναμική στην αγορά.

– Μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων για επαγγελματική πρακτική σε τελειόφοιτους φοιτητές στον δήμο μας. Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus χρηματοδοτεί την μετακίνηση τελειόφοιτων για πρακτική άσκηση από οποιοδήποτε μέρος της Ευρώπης, δίνει ένα μηνιαίο μισθό στους τελειόφοιτους και δεν απαιτεί κόστος για τον δήμο μας.

– Δημιουργία δημοτικής επιχείρησης με συμμετοχή του δήμου που θα έχει σκοπό να αναπτύξει λύσεις στα προβλήματα με τη βοήθεια, εθελοντική εργασία, και τη συμμετοχή φοιτητών στις συνεδριάσεις της.

– Συμμετοχή των φοιτητών σε επιτροπές του δήμου σαν παρατηρητών πάνω σε εξειδικευμένα θέματα που μπορεί να είναι γνώστες και που μπορεί να δώσουν λύσεις

– Δημιουργία διπλώματος για συγκεκριμένες ώρες εργασίας και κοινωνικής προσφοράς στον δήμο μας.

– Δημιουργία ιστοσελίδας που να πληροφορεί τους νέους/φοιτητές για δρώμενα της πόλης μας. Αυτή πρέπει να περιέχει δημιουργία βάσεων δεδομένων για θέσεις εργασίας στην περιοχή μας.

– Δημιουργία δημοτικού ραδιοσταθμού με έμφαση στο νεανικό κοινό. Με την βελτίωση της τεχνολογίας αυτό θεωρείται πια έργο χαμηλού κόστους.

– Ορισμός τοποθεσιών και χώρων που θα έχουν σκοπό την επικοινωνία μεταξύ νέων ανθρώπων.

– Δημιουργία πολιτισμικών κοινωνικών γεγονότων όπως και φεστιβάλ που θα οργανώνεται από τους νέους στους δημόσιους χώρους του δήμου μας.

– Δημιουργία και εκπαίδευση ομάδων εθελοντών με νέους/φοιτητές για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Αυτό απαιτεί συνεργασία και συντονισμό όλων των υπαρχουσών τέτοιων ομάδων. Η Νέα Μάκρη βρίσκεται στις πρώτες θέσεις ρίσκου για πλημμύρες και φωτιά σε όλη την Αττική

ΛΥΣΕΙΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ

– Δημιουργία χώρων για πάρκινγκ.

– Δημιουργία ποδηλατοδρόμων.

– Δημιουργία δημόσιων χώρων σε ελκυστικά μέρη για νέους.

– Βελτίωση της αρχιτεκτονικής και ιστορικής κληρονομιάς στην πόλη.

– Ορισμός θεματικών περιοχών που θα έχουν σκοπό την επίλυση προβλημάτων με τεχνολογίες υψηλής τεχνολογίας (πχ κατανάλωση ενέργειας, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, διαχείριση σκουπιδιών, κλπ).

– Συμμετοχή του δήμου σε εταιρείες, επιστημονικά ιδρύματα, εκπαιδευτικά ιδρύματα πάνω στη δημιουργία νέων επιστημονικών προϊόντων μέσα στην περιοχή του δήμου μας.

– Σχεδιασμός και δημιουργία μουσείου επιστημών ή ενός κέντρου νεωτερισμών για νέους. Σε αυτό οι νέοι θα μαθαίνουν για την ανάπτυξη της τεχνολογίας σε διαφορετικές επιστήμες. Επίσης, εδώ μπορούν να γίνονται πειράματα επιβεβαίωσης βασικών επιστημονικών υποθέσεων και διαλέξεις ειδικών στη βιβλιοθήκη του.

– Συνεργασία με μεγάλες εταιρίες λογισμικού για τις πιθανότητες δημιουργίας πόλων νεοφυών επιχειρήσεων στην περιοχή μας.

– Η συγκράτηση των νέων μας στο χώρο που μεγαλώνουν θα οδηγήσει σε ακόμα περισσότερους νέους/φοιτητές να έρθουν στην περιοχή μας και θα δώσει ζωντάνια/ώθηση στην αγορά. Οι νέοι δεν χρειάζονται χρήματα όπως εμείς τα ορίζουμε. Χρειάζονται προοπτική και ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Εργάζομαι με φοιτητές από την αρχή του πανεπιστημιακού μου βίου. Είμαι υποστηρικτής τους σε ότι σχεδιάζουν και σε ότι ονειρεύονται. Οι νέοι επιζητούν να τους δείξουμε ότι λύσεις και τους χρειαζόμαστε για να μας δώσουν την ώθηση. Είμαι περήφανος που έχω συνεργαστεί με φοιτητές και είμαι θετικά προδιαθετειμένος στις ιδέες τους. Ας κάνουμε τον δήμο μας ένα μελίσσι νέων και μεγαλυτέρων σε ηλικία ανθρώπων που θα εργαστούν για ένα κοινό σκοπό. Πιστέψτε με τα αποτελέσματα θα είναι εντυπωσιακά σε ποιότητα και χρόνο εκτέλεσης των έργων και το κόστος θα είναι μικρό. Η Ελλάδα γερνάει επικίνδυνα και η περιοχή μας δεν έχει την πολυτέλεια να χάνει τους νέους της.

* Ο Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος είναι καθηγητής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και θα είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ στην εκλογική περιφέρεια Νέας Μάκρης

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Copyright@2018 Simmaxia | All Rights Reserved | Developed by IAP Web Solutions