Νέα-Εκδηλώσεις

Συνεδριακός θεματικός τουρισμός

Ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ, Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντόπoυλος, γράφει για την ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού στο Δήμο Μαραθώνα.

Παγκοσμίως, ο συνεδριακός τουρισμός έχει σημαντική συνεισφορά στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν προσφέροντας άμεσα οικονομικά οφέλη στα ξενοδοχεία, αλλά και γνωριμία των συνέδρων με την περιοχή που λαμβάνει χώρα το συνέδριο. Γίνεται με  μορφή συμποσίων, συνεδρίων, εκθέσεων κ.α. Επιπρόσθετα, τελείται σε περιόδους μη αιχμής (συνήθως τέλη Μαϊου και τέλη Οκτωβρίου) παρατείνοντας την τουριστική περίοδο και βοηθώντας την αγορά της περιοχής που διεξάγεται. Η πλειοψηφία των συνεδρίων διαρκεί από 2-5 μέρες.

Είναι γνωστό σε όλους μας ότι η ευρύτερη περιοχή του Μαραθώνα παρέχει πλεονεκτήματα για τη διεξαγωγή της ως άνω μορφής τουρισμού. Κάποια από αυτά είναι η γρήγορη πρόσβαση από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και το λιμάνι της Ραφήνας, το θαλάσσιο περιβάλλον και ο ευρύτερος κόλπος του Μαραθώνα. Έτσι, μπορούν να διεξαχθούν θεματικά συνέδρια σε τομείς που η Νέα Μάκρη/Μαραθώνας έχουν πλεονεκτήματα όπως η αποκατάσταση του περιβάλλοντος (γενικά) αλλά και η περιοχή του Ματιού (ειδικά), η βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος στην αγροτική παραγωγή, ο αναδυόμενος τουρισμός και οι υδροβιότοποι.

Πως μπορεί να βοηθήσει ο δήμος Μαραθώνα για να διεξαχθούν θεματικά συνέδρια στην περιοχή μας;

Σε πρώτη φάση, χρειάζεται ο καλωπισμός των περιοχών που θα δεχτούν τον συνεδριακό τουρισμό (φύτευση, καθάρισμα, κλπ). Κατόπιν, ο δήμος πρέπει να γίνει αρωγός στη διεξαγωγή συμποσίων με μικρό αριθμό συνέδρων που θα έχουν σκοπό την επίλυση των προβλημάτων της περιοχής. Π.χ., ένα συμπόσιο με επιλεγέντες συμμετέχοντες που θα συζητήσουν τη βελτίωση του περιβάλλοντος στις καμμένες περιοχές στο Μάτι, όχι μόνο θα δώσει λύσεις (συχνά ανέξοδες) στην περιοχή, θα τονώσει το ηθικό των δημοτών αλλά και θα δώσει προοπτική έτσι ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής μας. Το μόνο που χρειάζεται είναι ο δήμος Μαραθώνα να συνεργαστεί με τους ξενοδόχους που έχουν τις υποδομές για τη διεξαγωγή των συμποσίων και να δείξει τη φιλοξενία του στους επιστήμονες που θα επεξεργαστούν τις λύσεις. Σε δεύτερη φάση μπορούν να φιλοξενηθούν και συνέδρια με μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων.

Ο Σπύρος Λιβαθινός και η συμμαχία έχουν δείξει έμπρακτο ενδιαφέρον για τις παραπάνω προτάσεις και εμφανή ζήλο για την επιτυχία τους. Εγώ σαν πανεπιστημιακός θα ήμουν παραπάνω από ευτυχής αν με τις επαφές με συναδέλφους πανεπιστημιακούς πετυχαίναμε την διεξαγωγή 2 θεματικών συμποσίων/συνεδρίων το χρόνο στην περιοχή μας.

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος είναι καθηγητής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και θα είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ στην εκλογική περιφέρεια Νέας Μάκρης

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Copyright@2018 Simmaxia | All Rights Reserved | Developed by IAP Web Solutions