Νέα-Εκδηλώσεις

Σοβαρότητα, πρόγραμμα, σχέδιο, τουρισμός!

Η υποψήφια δημοτική σύμβουλος της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ, Έφη Μπομπόνη, γράφει για την τουριστική ανάπτυξη του Δήμου Μαραθώνα.

Η αύξηση της συμβολής του τουριστικού προϊόντος στο ΑΕΠ, τα χρόνια της κρίσης, κατέδειξε ότι τα περιθώρια ανάπτυξης της χώρας μας, και κάθε περιοχής, είναι στενά συνυφασμένα έως ανάλογα, με την ανάπτυξη των τουριστικών υπηρεσιών.

Ο Δήμος Μαραθώνα ξεκινάει με ένα τεράστιο συν, που είναι το παγκόσμιο και ισχυρό brand name και ένα πλην, που είναι η αποσπασματική και μη μεθοδευμένη ανάδειξη του.

Δεν χρειάζεται να απαριθμήσω τα ισχυρά σημεία της περιοχής, ξεκινώντας από τον κλασσικό Μαραθώνιο που συγκεντρώνει χιλιάδες δρομείς από όλο τον κόσμο, να συνεχίσω με το Αρχαιολογικό μουσείο, το μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου, τον Τύμβο, τον σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο του Ραμνούντα, το Ιερό των Αιγυπτίων Θεών που δημιούργησε ο Ηρώδης ο Αττικός,  ο οποίος καταγόταν και κατοικούσε στην περιοχή μας.

Ο Δήμος μας θα πρέπει να εκπονήσει ένα σοβαρό πρόγραμμα, στο οποίο θα εκμεταλλευτεί τα αναξιοποίητα στολίδια, προς όφελος της περιοχής, και της τοπικής οικονομίας.

Ο τουρισμός που θα αναπτυχθεί πρέπει να είναι ήπιας μορφής και όχι σε βάρος της καλλιεργήσιμης γης. Στην κατεύθυνση αυτή θα έπρεπε πέρα από τον κλασσικό Μαραθώνιο, να οργανώνεται και άλλη αθλητική εκδήλωση, που θα δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες, να τρέχουν σε τμήμα της Μαραθώνιας διαδρομής, και σε πρόγραμμα τριημέρου, να επισκέπτονται τους υπολοίπους αρχαιολογικούς χώρους, να γεύονται την ελληνική κουζίνα από τοπικά προϊόντα, και να χαίρονται τις υπέροχες παραλίες, το εθνικό πάρκο Σχοινιά, κ.α. .

Ακόμα και mini Marathon event στα πρότυπα των Σπετσών θα μπορούσε να οργανωθεί, στο οποίο θα μπορούσε να συμπεριληφθεί και η κωπηλασία, μιας και έχουμε το ανεκμετάλλευτο Κωπηλατοδρόμιο.

Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε ότι  θα μπορούσαν να δημιουργηθούν αγροτουριστικές μονάδες, ένας τομέας που γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη. Ο Μαραθώνας διαθέτει πλούσιο φυσικό κεφάλαιο με το υδάτινο στοιχείο να καταλαμβάνει σημαντική θέση, καθώς και ποικιλία χλωρίδας και πανίδας.

Λίμνη Μαραθώνα, φαράγγι και σπήλαιο Οινόης, Μακαρία πηγή, Δρακονέρα, Εθνικό πάρκο Σχοινιά. Διαπιστώνεται λοιπόν η ανάγκη οργάνωσης και ανάδειξης των περιοχών περιβαλλοντικού πλούτου του Μαραθώνα, αρχικά ως σύνολο και στη συνέχεια ως μεμονωμένοι χώροι.

Επίσης η ευδιάκριτη σήμανσή τους εξασφαλίζει μια πρώτη διευκόλυνση στην προσπελασιμότητά τους. Είναι ακόμα αρκετά εμφανές το πόσο θα ταίριαζε η ιδέα του οικοτουρισμού σε αυτή την περίπτωση. Θα μπορούσαν να γίνουν πεζοπορίες και βόλτες με ποδήλατο στο εξαιρετικό φυσικό τοπίο του Μαραθώνα, με σταθμούς τους εκάστοτε περιβαλλοντικούς προορισμούς, πορείες οι οποίες θα ήταν ιδιαιτέρως θεμιτό να συνδέονταν και με τους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος χώρους.

Γνωρίζουμε ότι ο Μαραθώνας απέχει 30 λεπτά από την Αθήνα, όπου κάλλιστα θα μπορεί ο επισκέπτης με την βοήθεια του οργανωμένου Δήμου, να κανονίζει ημερήσια επίσκεψη σε Ακρόπολη, Παναθηναϊκό στάδιο (τερματισμός Μαραθωνίου), φαγητό στην Πλάκα και κλείσιμο της βραδιάς στο Ηρώδειο με παρακολούθηση παράστασης και όλα αυτά έναντι συμβολικού αντιτίμου.

Ποιος δεν θα ήθελε να τρέξει στα χνάρια του Φειδιππίδη, να περπατήσει εκεί που δόθηκε μια από τις πιο ιστορικές μάχες της ανθρωπότητας και να σταθεί στην θέση του Μιλτιάδη, να χαρεί τον φυσικό πλούτο και να γυμναστεί σε Ολυμπιακές εγκαταστάσεις; Ο σύγχρονος επισκέπτης αποζητά την εμπειρία, και αυτή μπορούμε να του την προσφέρουμε, οργανωμένα και έντιμα.

Είναι θλιβερό να ζούμε σε έναν τόπο με τόση φυσική ομορφιά, τόση παγκόσμια ιστορία, και να μην τον αξιοποιούμε. Οφείλουμε να αγωνιστούμε συλλογικά σε αυτή την κατεύθυνση, σε ανάπτυξη ήπιων αειφόρων μορφών τουρισμού, με το Δήμο μπροστάρη και οργανωτή, με την προϋπόθεση να παρέχουμε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες.

Το σημαντικότερο απ’ όλα όμως είναι η ευαισθητοποίηση των κατοίκων του Μαραθώνα, κατ’ αρχάς για την ύπαρξη και μετά για την αξία των φυσικών στοιχείων που τους περιβάλλουν. Ο δρόμος είναι ανοιχτός!

* Η Έφη Μπομπόνη είναι απόφοιτη του Deree College, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Southern Illinois στις Ηνωμένες Πολιτείες στον κλάδο της διοίκησης επιχειρήσεων και διαθέτει πλούσια προϋπηρεσία στον κλάδο των τουριστικών επιχειρήσεων, των δημοσίων σχέσεων και του μάρκετινγκ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Copyright@2018 Simmaxia | All Rights Reserved | Developed by IAP Web Solutions