Όσα πρέπει να ξέρετε για την εκλογική διαδικασία

Οι δημοτικές εκλογές θα διεξαχθούν την Κυριακή 26 Μαΐου 2019 (μαζί με τις Ευρωεκλογές) και σε όποιους δήμους χρειαστεί επαναληπτικός γύρος, μία εβδομάδα αργότερα. Η νέα δημοτική αρχή που θα προκύψει, θα εγκατασταθεί στο δημαρχείο την 1η Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους και θα ολοκληρώσει τη θητεία της στις 31 Δεκεμβρίου του 2023. Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν Οκτώβριο.

ΠΩΣ ΕΚΛΕΓΕΤΑΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

• Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής
• Ο δήμαρχος εκλέγεται αν εξασφαλίσει την πρώτη Κυριακή το 50% συν 1 των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Διαφορετικά οι υποψήφιοι δήμαρχοι των δυο πρώτων συνδυασμών εκλέγονται τη δεύτερη Κυριακή
• Οι δε αντιδήμαρχοι θα ορίζονται στη βάση της νέας πλειοψηφίας που θα προκύπτει στα αντίστοιχα συμβούλια

ΠΩΣ ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

• Οι δημοτικοί σύμβουλοι, θα προκύπτουν από τις ψήφους της πρώτης Κυριακής
• Θυμίζουμε πως για το δημοτικό συμβούλιο εκφράζουμε την προτίμησή μας με 1,2 ή και 3 σταυρούς από την εκλογική μας περιφέρεια (ανάλογα το διαμέρισμα που ψηφίζουμε), ενώ διαθέτουμε και μια εξωτερική ψήφο.

Πόσους σταυρούς βάζετε στο ψηφοδέλτιό σας

Για τις εκλογές του Δημοτικού Συμβουλίου: 

Αν είστε δημότης Βαρνάβα ή Γραμματικού μπορείτε να βάλετε μέχρι έναν (1) σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο της εκλογικής περιφέρειας που ανήκετε και μέχρι έναν (1) σταυρό σε έναν υποψήφιο από τις υπόλοιπες τρεις εκλογικές περιφέρειες.

Αν είστε δημότης Μαραθώνα ή Νέας Μάκρης μπορείτε να βάλετε μέχρι τρεις (3) σταυρούς προτίμησης σε υποψηφίους της εκλογικής περιφέρειας που ανήκετε και μέχρι έναν (1) σταυρό σε έναν υποψήφιο από τις υπόλοιπες τρεις εκλογικές περιφέρειες.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο υποψήφιος Δήμαρχος δεν χρειάζεται σταυρό προτίμησης.

Για τις εκλογές των Συμβουλίων Κοινοτήτων:

Σε όλες τις εκλογές Κοινοτήτων έχετε δικαίωμα να βάλετε μέχρι δύο (2) σταυρούς προτίμησης στους υποψηφίους του συνδυασμού που επιλέξετε.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Δεν υπάρχουν επικεφαλής στα ψηφοδέλτια των Κοινοτήτων. Όλοι οι υποψήφιοι σύμβουλοι χρειάζονται σταυρό προτίμησης για να εκλεγούν.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΨΗΦΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ

• έχουν γεννηθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2002 (ακόμη κι αν δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος τους μέχρι την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών)
• είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο του δήμου τους και δεν έχουν στερηθεί του δικαιώματος του εκλέγειν
• οι Πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν στην Ελλάδα και στο κράτος μέλος της καταγωγής του, έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του δήμου του ελληνικού κράτους

ΠΟΙΟΙ ΣΤΕΡΟΥΝΤΑΙ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ

• Όσοι διατελούν, σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα σε πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση
• Όσοι το στερήθηκαν λόγω αμετάκλητης ποινικής καταδίκης, σε κάποιο από τα εγκλήματα που ορίζονται από τον ποινικό και στρατιωτικό ποινικό κώδικα, για όσο χρόνο διαρκεί αυτή η στέρηση

ΠΩΣ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ

• Οι εκλογείς προσέρχονται στο κατάστημα της ψηφοφορίας και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή με την ταυτότητά τους. Αν δεν έχουν αστυνομική ταυτότητα, προσκομίζουν σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.
• Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσκομίζουν ισχύον αποδεικτικό ταυτότητας (ταυτότητα ή διαβατήριο)
• Σε κάθε εκλογέα η εφορευτική επιτροπή δίνει ένα φάκελο με ειδικό γνώρισμα μονογραφημένο από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγισμένο με τη σφραγίδα της επιτροπής, καθώς και πλήρη σειρά έντυπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών
• Εκλογείς, που από σωματική αδυναμία δεν μπορούν να κάνουν τα πιο πάνω, έχουν το δικαίωμα για το σκοπό αυτό να απευθυνθούν στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ή σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τους βοηθήσουν
• Απαγορεύεται στον εκλογέα να ρίξει το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη: α) αν αυτό δεν είναι μέσα στο φάκελο με το ειδικό γνώρισμα ή αν δεν έχει κλειστεί ο φάκελος και β) αν ο εκλογέας δεν αποσύρθηκε πρώτα στον ξεχωριστό χώρο (παραβάν)
• Στον εκλογέα που ψήφισε χορηγείται, εφόσον ζητηθεί, σχετική βεβαίωση που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της

ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ

Λόγω της ταυτόχρονης διεξαγωγής τεσσάρων εκλογικών αναμετρήσεων (Δημοτικό Συμβούλιο, Τοπικά Συμβούλια, Περιφερειακές εκλογές και Ευρωεκλογές) τα σχολικά κτίρια που θα καλύψουν τις ανάγκες των ψηφοφόρων θα είναι φέτος περισσότερα σε σχέση με προηγούμενες εκλογές. Συγκεκριμένα: 

Στην Κοινότητα Βαρνάβα: Οι δημότες Βαρνάβα που ξεκινούν από το όνομα Αγγελάκη Βασιλική και φτάνουν έως το όνομα Πέππας Στυλιανός ψηφίζουν στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Βαρνάβα (οδός Δημοτικού Σχολείου 1). 

Οι δημότες Βαρνάβα που ξεκινούν από το όνομα Ιωάννης Περάκης και φτάνουν έως το όνομα Ψυχούλα Θάλεια ψηφίζουν στο 1ο Νηπιαγωγείο Βαρνάβα (οδός Δημοτικού Σχολείου 17).

Στην Κοινότητα Γραμματικού: Όλοι οι δημότες Γραμματικού ψηφίζουν στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Γραμματικού (οδός Αγίου Γεωργίου 18). 

Στην Κοινότητα Μαραθώνα: Οι δημότες Μαραθώνα που ξεκινούν από το όνομα Αβδιενίκο Βασιλική και φτάνουν έως το όνομα Μπάχλας Χρήστος ψηφίζουν στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Μαραθώνα (οδός Αναστασίου Χρυσίνα 7). 
Οι δημότες Μαραθώνα που ξεκινούν από το όνομα Μπεθάνη Αγγελική και φτάνουν έως το όνομα Ωρολογάς Ιωάννης ψηφίζουν στο Γυμνάσιο Μαραθώνα (οδός Σπηλαίου Πανός 24). 

Στην Κοινότητα Νέας Μάκρης: Οι δημότες Νέας Μάκρης που ξεκινούν από το όνομα Αβαγιανού Αμαλία και φτάνουν έως το όνομα Ζορμπάς Χρήστος ψηφίζουν στο Γυμνάσιο Νέας Μάκρης (οδός Μιχαήλ Κόλλια). 
Οι δημότες Νέας Μάκρης που ξεκινούν από το όνομα Ζουγανέλη Ευγενία και φτάνουν μέχρι το όνομα Μπενιουδάκη Αγγελική ψηφίζουν στο Λύκειο Νέας Μάκρης (οδός Ρούμελης 2). 
Οι δημότες Νέας Μάκρης που ξεκινούν από το όνομα Μπέργκερ Νταγκμάρ και φτάνουν μέχρι το όνομα Τόλη Ευδοξία ψηφίζουν στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Μάκρης (οδός Αγίας Παρασκευής 2-4 & Δημητριάδη). 
Οι δημότες Νέας Μάκρης που ξεκινούν από το όνομα Τόλης Γεώργιος και φτάνουν μέχρι το όνομα Ωρολογάς Ευριπίδης ψηφίζουν στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Μάκρης (Λεωφόρος Μαραθώνος 196 – Πολιτιστικό και Αθλητικό Πάρκο Νέας Μάκρης). 

Copyright@2018 Simmaxia | All Rights Reserved | Developed by IAP Web Solutions