Νέα-Εκδηλώσεις

Η Μητέρα ως πανανθρώπινο σύμβολο ζωής και ανιδιοτελούς αγάπης

H υποψήφια δημοτική σύμβουλος της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ, Βασιλική Βίβιαν Σταμούλη, γράφει για τη γιορτή της Μητέρας και την «πρώτη δασκάλα της ζωής κάθε ανθρώπου»

Η γιορτή της μητέρας καθιερώθηκε τον 20ο αιώνα ύστερα από πρωτοβουλία της Αμερικανίδας Ana Jarvis,η οποία θέλησε να τιμήσει την μητέρα της το 1907 στις ΗΠΑ ιδρύοντας ένα κίνημα για τον εορτασμό της Ημέρας της Μητέρας. Έκτοτε, πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.

Κατά την Ορθόδοξη Εκκλησία  το ιστορικό της γιορτής ορίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα την ημέρα της Υπαπαντής το 1929 με την Παναγιά να επικαλούμαστε τις δύσκολες ώρες της ζωής μας αλλά με τα χρόνια  μεταφέρθηκε την 2η  Κυριακή του Μάη. Θα πρέπει να αναφερθεί, επίσης, ότι η γιορτή της Μητέρας έχει ρίζες από την Αρχαία Ελλάδα όπου κάθε Άνοιξη λατρευόταν Μητέρα όλων των θεών και ανθρώπων, η Γαία και την οποία διαδέχτηκε μετέπειτα η Ρέα.

Η Μητέρα, λοιπόν, σε όποια εποχή και αν αναφερθούμε αποτελεί αναμφισβήτητα τον πιο μη εγωιστικό ρόλο του ανθρώπου. Το πιο απαιτητικό… επάγγελμα. Είναι ο άνθρωπος που του χρωστάμε, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, περισσότερα από ό,τι σε οποιονδήποτε άλλον.

Η ζωή των γυναικών έχει αλλάξει ραγδαία τα τελευταία 60 χρόνια. Η γυναίκα του σήμερα αγωνίζεται καθημερινά να ανταποκριθεί στους πολλαπλούς ρόλους που κατέχει: είναι σύζυγος, μητέρα, νοικοκυρά και εργαζόμενη. Συνεχώς έρχεται αντιμέτωπη με διλήμματα που πρέπει να διαχειριστεί:

«Να παίξω με τα παιδιά μου ή να μαζέψω το σπίτι που είναι ακατάστατο;»

«Μετά από 10 ώρες δουλειάς να μαγειρέψω ένα υγιεινό γεύμα ή να παραγγείλω έτοιμο φαγητό;», ενώ οι τύψεις και οι ενοχές καραδοκούν…

Η Μητέρα είναι η πρώτη δασκάλα του παιδιού ο πλέον ουσιαστικός προστάτης και φύλακας των αληθινών αξιών της ζωής, των θησαυρών της θρησκείας μας και των παραδόσεών μας. Βλέπετε τις γιαγιάδες μας…

Είναι αυτή που έχει την ευλογημένη ικανότητα να καλλιεργεί μοναδικούς δεσμούς αγάπης και ανθρωπιάς, γνωρίζοντας ότι η γνήσια αγάπη, ποτέ δεν καταπνίγει την συναισθηματική ανεξαρτησία των παιδιών. Η εποχή μας, όμως, είναι πολύ απαιτητική και μέσα στη δύσκολη αυτή καθημερινότητα  οφείλει να διατηρήσει την ψυχική της ισορροπία, καθώς επιστημονικές έρευνες τονίζουν πως η συναισθηματική ευεξία της μητέρας επηρεάζει άμεσα την ψυχική υγεία των παιδιών και ολόκληρης της οικογένειας. Για να υπάρχει αυτή η ισορροπία, πρέπει όλοι οι τομείς της ζωής να χαρακτηρίζονται από αρμονία. Δηλαδή κάθε γυναίκα να νιώθει καλά με τον εαυτό της, τον σύζυγό της, το επάγγελμά της, τα παιδιά της και τις δραστηριότητές της. Πρέπει ακόμα να αντιμετωπίσει και ίσως να πολεμήσει τις αντιλήψεις που συνεχίζουν να θέλουν τη  γυναίκα στο σπίτι κοντά στα παιδιά της. Και πρέπει η ίδια να θεωρεί τον εαυτό της ικανό και σθεναρό, για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενα προβλήματα και συγκρούσεις. Οι λόγοι που μια έγγαμη γυναίκα βρίσκει δουλειά είναι αρκετοί. Οι πιο σημαντικοί είναι:

– Θέλει να βοηθήσει οικονομικά την οικογένειά της, π.χ. να σπουδάσει τα παιδιά της.

– Θέλει και έχει δικαίωμα να νιώθει χειραφετημένη και ανεξάρτητη, διαχειριζόμενη η ίδια τα χρήματά της.

– Θέλει να συντηρήσει την οικογένειά της αν είναι διαζευγμένη ή χήρα.

– Αν ο σύζυγος της είναι για αρκετό χρόνο άνεργος, τότε αναγκάζεται να βρει η ίδια εργασία.

– Θέλει και η ίδια να φροντίσει τους ηλικιωμένους γονείς της ή δικούς της ανθρώπους με κάποια αναπηρία.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι εργαζόμενες μητέρες ασχολούνται 40 ώρες με την εργασία και 36 ώρες ασχολούνται με τις δουλειές του νοικοκυριού, με τα παιδιά και τον σύζυγο μέσα στην εβδομάδα.

Για να καταφέρουν να αποδίδουν καλά στον επαγγελματικό και στον οικογενειακό χώρο, αφιερώνουν ελάχιστο χρόνο για την περιποίηση του εαυτού τους και στο να κάνουν πράγματα που τις ευχαριστούν, αισθάνονται μονίμως κουρασμένες, νιώθουν μόνες από κοινωνικής πλευράς και πιστεύουν ότι όλα τα βάρη πέφτουν πάνω της, με αποτέλεσμα να γίνονται ευέξαπτες. Επίσης, έχοντας πιεσμένο  πρόγραμμα, αγχώνονται και δεν απολαμβάνουν τις στιγμές που αφιερώνουν στα παιδιά τους. Δεν είναι καθόλου εύκολο να ισορροπήσουν και για να το καταφέρουν χρειάζεται κατανόηση, υποστήριξη, εκτίμηση  και αγάπη από τα παιδιά και  τον σύντροφο της.

Ας εκμεταλλευόμαστε την κάθε μέρα που την έχουμε κοντά μας, όσοι έχουν ακόμα αυτή την ευκαιρία ,και όχι μόνο την ημέρα της γιορτής της, να της δείχνουμε την αγάπη μας κάθε μέρα…. διότι η ΜΑΝΑ είναι μόνο μια….

* Η Βασιλική Βίβιαν Σταμούλη είναι Οικονομικός Αξιωματικός Εμπορικού Ναυτικού και υποψήφια της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ για το δημοτικό συμβούλιο στο δημοτικό διαμέρισμα Μαραθώνα.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Copyright@2018 Simmaxia | All Rights Reserved | Developed by IAP Web Solutions